Dlaczego pryszcze pojawiają się od słodkiego i jak sobie z nimi radzić?

0
119

Nie jest dla nikogo żadną tajemnicą fakt, iż jedzenie ma spory wpływ na jakość naszej skóry. Nikogo nie dziwi zatem sytuacja, kiedy po zjedzeniu pewnej ilości (często nadmiernej) czekolady lub paczki cukierków pojawiają się na twarzy pojedyncze krostki lub wręcz ich cała masa. O tym, jak słodycze wpływają na cerę, już wiemy. Na czym jednak polega cały ten proces zależności?

W roku 2007 zostało przeprowadzone badanie, którego celem było wskazanie powiązań między słodkim, a pryszczami. W ten sposób potwierdzono, że grupa stosująca dietę ograniczoną pod względem cukrów osiągnęła wyraźne efekty w postaci redukcji zmian trądzikowych. Czy wiesz, dlaczego właśnie cukier ma takie negatywne działanie na Twoją cerę?

Po przyswojeniu pewnej porcji przykładowo czekolady ciało danej osoby zaczyna wytwarzać zwiększone ilości insuliny. Skutkiem zwiększonej produkcji tej substancji jest jej przedostanie się do krwi w większej ilości. To natomiast powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Jak to się ma do trądziku?

Zwiększony poziom cukru we krwi to nie jedyne działanie insuliny. Powoduje ona bowiem także wzrost poziomu androgenów, czyli hormonów, które zdecydowanie sprzyjają powstawaniu zmian skórnych. Czym są wspomniane androgeny?

Androgeny wpływają na zwiększenie produktywności łoju przez gruczoły łojowe i powodują jego sekrecję. Powstały pot i łój jest dosyć gęsty, nie może być również całkowicie odprowadzony na powierzchnię skóry, przez co blokuje kanaliki potowe, a to z kolei przekłada się na powstawanie nowych zaskórników.

Androgeny są więc jednym z powodów wciąż nawracających pryszczy. Czy wiesz, co jeszcze dzieje się w Twoim organizmie, kiedy cukier „skacze”?

Oprócz wyżej przedstawionego procesu dochodzi do przyspieszenia podziału komórek budujących gruczoły łojowe. To znowu powoduje ich zwężenie, a produkowany w nich łój zaczyna w nich zalegać.

W Twoim organizmie dochodzi ponadto do zwiększenia poziomu tłuszczów w wątrobie, co jest bezpośrednią przyczyną niedoborów białka. Białka są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej równowagi między testosteronem, a estrogenem we krwi. Jeżeli ta harmonia zostanie zakłócona, następuje wzrost poziomu testosteronu sprzyjającego powstawaniu trądziku.

Również niedobór białek z powodu wysokiego poziomu insuliny przyczynia się do obniżenia poziomu pochodnych witaminy A w Twoim organizmie, które stosuje się podczas procesu walki z pojawiającym się trądzikiem. Brak tej witaminy oznacza wynik 1:0 dla trądziku.

W jaki sposób mogę więc sobie poradzić z nadmiernym trądzikiem po spożyciu słodyczy?

Jeżeli całkowite ograniczenie cukru w Twojej diecie jest niemożliwe, być może z powodu Twojej słabej woli, postaraj się przynajmniej zastąpić je węglowodanami złożonymi. Z pewnością zapotrzebowanie na cukier w Twoim organizmie spadnie, jeżeli zjesz kromkę razowego chleba, porcję ziemniaków, czy kukurydzy. Wbrew pozorom są to bardzo sycące produkty, które eliminują głód i pozostawiają uczucie sytości przez długi czas.

Zrezygnuj także z napojów słodzonych oraz słodyczy. Szczególnie mowa tutaj o czekoladzie. Kiedy masz ogromną ochotę na coś słodkiego, sięgnij chociażby po marchewkę.

Pamiętaj, że regularna aktywność fizyczna przyczynia się do zmniejszenia zapotrzebowania Twojego organizmu na słodkie przekąski. Wprowadź przynajmniej 30 minutowy spacer raz dziennie do swojego planu, a odczujesz szybkie efekty w tym zakresie!

No votes yet.
Please wait...

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ